Otse põhisisu juurde

Rohelise Kooli töörühma protokoll nr 6

RAKVERE KUNGLA LASTEAED

ROHELISE KOOLI TÖÖRÜHMA PROTOKOLL


Rakvere                                                                                                           27.02.2020 nr 6


Algus kell 13.15, lõpp kell 14.50

Juhatas: Liidia Bobkova
Protokollis: Marika Kundla
Võtsid osa: Helena Lust, Marika Kundla, Airi Tõnn, Maili Metsalu, Liidia Bobkova, Alla Puhilas, Svetlana Prohorova.
Puudusid: Terje Makarova, Kai Pikhof, Helen Blankin, Anita Aas; Triin Reineberg, Inga Murula-Riim ja Cristhel Aunapuu (lapsevanemate esindajad).

Päevakord:
1. Leppida kokku, milliseid Rakvere vaatamisväärsusi pildistame õppematerjali „Rakvere vaatamisväärsused“ tarbeks (RK valdkond: globaalne kodakondsus).
2. Jooksvad küsimused.
3. Uue koosoleku aja kokkuleppimine.

Vastavalt päevakorrapunkti numbrile:

1.     Kuulati: Marika Kundla andis teada, et Rohelise Kooli töörühmal tuleb välja valida Rakvere vaatamisväärsused, mida õpetaja Kaidi Kaasik ja õpetaja assistent Birgit Aas pildistama hakkavad. 

Kommentaarid ja küsimused:
Alla Puhilas luges ette, milliseid vaatamisväärsusi on nimetatud (kokku 50 erinevat hoonet).
Marika Kundla ütles, et linnametsa ilmselt pildistada ei oleks vaja, kuna pildilt nagunii ei saa aru, mis kohaga tegemist. Ta arvas, et lasteaedadest tuleks kindlasti pildistada Kauri lasteaia Koidula tänava hoonet, kuna see on Rakvere esimene lasteaed. Lisaks ei ole nii oluline Athena kooli hoone Pikal tänaval – seal on palju huvitava arhitektuuri ja ajalooga maju, aga neid kõiki ei peaks sellesse õppematerjali koondama, vaid kõige tähtsamad.
Alla Puhilas ütles, et tammikus võiks pildistada kohta, kus on ka küüditatute mälestusmärk „Okaskroon“.
Marika Kundla lisas, et nimekirja võiks ka lisada Rakvere Ametikooli õpilaskodu juures asuva koera skulptuuri „Koduvalvur“.
Maili Metsalu arvas, et nimekirja võiks lisada Palermo terviserajad.
Marika Kundla tegi ettepaneku, et iga objekti tagaküljel võiks olla ka selle vaatamisväärsuse kohta lühike selgitav tekst.
Liidia Bobkova tegi ettepaneku, et iga õpetaja valib mõne objekti, mille kohta kirjanduse alusel (nt Odette Kirsi raamatud) teeb lühikese ülevaate. 

Otsustati:
1.1. Nimekirjast eemaldatakse linnamets, Kauri lasteaia Posti tn hoone ning Athena kooli hoone. 
1.2. Nimekirja lisatakse Rakvere Ametikooli õpilaskodu juures asuva koera skulptuur „Koduvalvur“ ja Palermo terviserajad.
1.3. Marika Kundla korrastab nimekirja ning vaatamisväärsusi võib hakata pildistama.
1.4. Iga vaatamisväärsuse foto tagaküljele tuleb seda objekti tutvustav tekst.

Vastavalt päevakorrapunkti numbrile:

2.     Kuulati: Marika Kundla küsis, kas kellelgi on veel küsimusi lasteaia Rohelise Kooli tegevuskava kohta.

Kommentaarid ja küsimused:
Svetlana Prohorova uuris, kuidas lahendatakse erinevad olukorrad, kus tema on vastutajaks. Kas peenrakastide meisterdamiseks korraldatakse talgud ja kuidas ja kelle juhendamisel toimub taimede istutamine mäe küljele. Samuti soovis ta täpsustada, mitut biolagunevate jäätmete prügikasti oleks vaja õuealale. Ta uuris, kuhu asetatakse lillekastid, kuhu tuleb terviserada ja milline see välja nägema hakkab, kuhu jääb niitmata ala ning milline on olukord purjeriidega, mis on mõeldud liivakastidele.
Liidia Bobkova ütles, et taimede istutamine ja terviseradade ehitamine toimub koos hoolekoguga, kuid kuna hoolekogu koosolek alles toimub 4. märtsil, ei saa sellele veel täpsemalt vastata. 
Alla Puhilas arvas, et piisab ühest biolagunevate jäätmete prügikastist õuealale ja ühest õunapuuaeda. Õuealal võiks need olla vaid õunade valmimise hooajal, asukohaga näiteks õunapuude vahetus läheduses. 
Marika Kundla tegi ettepaneku, et kõik Rohelise Kooli töögrupi liikmed võiksid samuti uurida terviseradade kohta, nt googeldada „sensory walking path“. Samuti tegi ta ettepaneku, et järgmisel RK töögrupi koosolekul tuleks minna õue ja üheskoos otsustada, kuhu paigutada lillekastid, kuhu terviserada ja kuhu jääksid niitmata alad.
Airi Tõnn ütles, et esimesel aastal võiks niitmata alasid üldse mitte niita ega mitte midagi juurde külvata, et näha ja kaardistada, mis neis kohtades looduslikult kasvab. Hiljem, järgmisel aastal, võib sinna ka nt Eesti niidutaimi külvata.
Marika Kundla ütles, et ettevõte Nordic Botanical peaks müüma Eesti niidutaimede seemneid.
Svetlana Prohorova ütles, et uuris liivakaste katvate purjeriiete hindasid ning need on väga kallid. Võib-olla saaks kasutada hoopis telke, millel ainult katus peal. Tuleks välja mõelda samuti järgmisel korral, mitmele liivkastile oleks sellist katust päikesevarjuks vaja. 
Maili Metsalu ütles, et tema ülesanne oli kaardistada lasteaia avalikes kohtades olevad toataimed. Selleks kasutas ta taimemääramise äppi „Leafsnap“.
Liidia Bobkova ütles, et kõik õpetajad määravad oma rühma taimed ise. Küsimus on vaid, kuidas taimesilte kujundada. Liidia Bobkoval tuli meelde, et Öökullipere rühmas tegi kellegi lapse isa toredad sildid. Seda tuleb Helen Blankinilt uurida.
Marika Kundla tegi ettepaneku, et kõik töögrupi liikmed uurivad kahe koosoleku vahepeal erinevaid taimede märgistamise variante ka iseseisvalt.
Marika Kundla teavitas, et järgmine Roherännak toimub Rohuaia lasteaias 9. märtsil, teemaks „Kuidas rajada linnusõbralik aed“, ürituse läbiviijaks on loodusemees Peeter Hussar. 
Liidia Bobkova mainis, et talle kirjutas Dussmann Eesti ning tegi ettepaneku Taimsete Teisipäevade osas. Liidia Bobkova ütles, et meid toitlustab Virumaa Koolitoit ning ettepanek tuleks teha nendele. Hetkel me selles osas midagi teha ei saa. 

Otsustati:

2.1. Taimede istutamine ja terviseradade rajamine arutatakse läbi hoolekoguga 4. märtsil 2020, järgmisel koosolekul otsustatakse edasised tegevused.
2.2. Õuealale (õunahooajal) ja õunapuuaeda pannakse üks biolagunevate jäätmete prügikast.
2.3. Järgmisel RK töögrupi koosolekul otsustatakse ühiselt õues, kuhu paigutatakse lillekastid, kuhu tuleb terviserada ning kuhu jäävad niitmata alad.
2.4. Niitmata alasid esimesel aastal ei niideta ega sinna ei külvata midagi juurde.
2.5. Liivakastidele purjeriidest katteid ei tule, kuna need on liiga kallid. Selle asemel uurib Svetlana Prohorova, kas saaksime päikesevarjuks kasutada telke.
2.6. Õpetajad määravad oma rühma toataimed ise.
2.7. Järgmiseks koosolekuks koguda ideid terviseraja kujunduse ja selleks kasutatavate materjalide ning toalillede siltide kujunduse osas.

Vastavalt päevakorrapunkti numbrile:

3.     Kuulati: Marika Kundla ütles, et vaja on kinnitada RK töögrupi järgmise koosoleku aeg.

Otsustati:

3.1.Töögrupi järgmine koosolek toimub 18. märtsil 2020 kell 13.15.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Lasteaia esimene mudaköök mänguvalmis!

18. mail alustati meie lasteaia Rohelise Kooli töögrupi liikmete poolt lasteaia esimese mudaköögi rajamisega. Miks peaks ühes lasteaias üldse mudakööki vaja minema? Kas lastele seal mängides peale mustuse veel midagi kasulikku külge jääb? Muidugi! Lapsed saavad mudaköögis toimetades erinevaid kogemusi: nad katsetavad, õpivad tundma looduslikke materjale, nende omadusi, olekuid ja muutusi. Lastel tekib loovalt mängides ja õppides erinevaid küsimusi, millele saab üheskoos hakata vastuseid otsima ja lapsed saavad erinevate valdkondade vahel luua seoseid, mis ongi õppimise alus. Areneb laste peenmotoorika, tunnetustegevus, kujutlusvõime, sotsiaalsed ja mänguoskused. Kindlasti saab harjutada ka korra ja puhtuse pidamist. Seega kõike, mida lastel on vaja nüüd ja edaspidi, pakub neile mäng mudaköögis :) Kuidas aga esimese mudaköögi ehitamine läks? Köögi põhjaks on vahva leid Lääne-Viru Jäätmekeskusest. Uus elu on antud ühele vanale tööpingile, samuti vanadele väärt tammepuust sahtl

Laste meisterdatud jõulukaardid hoolde- ja eakatekodudesse

  Ühel päeval märkas Tähekeste õpetaja Alla Facebookis Madli-Mai Norma üleskutset saata kõigisse hooldekodudesse jõulukaarte. Nii pani Tähekeste õpetaja ka oma rühma kirja. Räägiti lastega, mis koht on hooldekodu ja miks sinna võiks kaarte teha ja saata. Meisterdati mitu erinevat varianti kaarte. Lõpuks valiti välja kõige ilusamad, kuid nii, et kaardipakki sattus igalt lapselt üks kaart. Koos lastega käidi postkontoris kaarte posti panemas. Nii nägid lapsed ka ise, kuidas kaardid teele lähevad. Loodetavasti on igal kaardisaajal hea meel väikese jõulusoojuse eest, sest just nendesse kaartidesse panigi iga laps sisse oma head soovid. Jõulukaarte meisterdasid ka Muumi rühma lapsed. Nemad tegid kaardid Rakvere eakatekodule Kuldne Sügis. Lapsed meisterdasid igale eakatekodu elanikule oma kaardi (kokku 33 kaarti), mis anti 16. detsembril eakatekodu juhatajale. Kaarte ja häid soove üle andes oli rõõm laste nägudel suur, sest kaardid olid valmistatud hingega. Kodu juhataja sõnul rõõmustavad ka

Lasteaias biojäätmete konteiner ja aiakomposter

Oktoobrikuus tellis meie majandusspetsialist Sveta Lääne-Viru Jäätmekeskusest lasteaeda biojäätmete konteineri. Nüüd seisab biojäätmete konteiner rõõmsalt teiste süvamahutite-konteinerite (pakendi, paberi-papi ja olmejäätmete) kõrval. Teavitustöö personali hulgas viis kiirelt selleni, et biojäätmete konteiner täitus ülikiiresti ning vaja oli lisalahendust. Selleks ostis lasteaed 300liitrise aiakompostri. Sinna on leinud tee erinevad aiajäätmed, õunasüdamed jm komposteeruv kraam.