Otse põhisisu juurde

Kungla lasteaia maailmakoristuspäevad


Meie lasteaed võttis sel aastal kogu asutusena osa maailmakoristuspäevast. Lapsed koristasid erinevaid paiku Rakvere linnas kui ka lasteaia hoovis (kõige pisemad). Ka juhtkond tegi prügikoristustiiru Lembitu tänava parklas ning kogus kokku arvestatava hulga prügi (paarsada grammi suitsukonisid ning üks kott prügi).

TÄHEKE

Tähekeste koristusteekond suundus mööda Vabaduse tänavat suunaga Supeluse pargi poole. Korjati väikeprügi tänavalt, nii palju kui saadi. Kuna park oli suhteliselt puhas, tehti kohe uued plaanid. Otsustati minna mööda Silla tänavat Pikale tänavale, kust prügi ka leiti. Lisaks väikeprügile leiti ka 1 veinipudel, 1 müts (mis jäeti pargipingile kuivama), 1 paar sokke. Lapsed olid hakkamist täis ja lubasid koos vanematega ka minna prügi korjama.

ÖÖKULLIPERE

Väikesed öökullikesed võtsid samuti osa maailmakoristuspäevast. Kuna väikese lapse maailm algab üsna lähedalt, siis tehti retk meie lasteaia õunaaeda ja koristati maha kukkunud õunu. Nii on ka lasteaia majahoidjal lihtsam. Koledad - mädad ja hammustatud - õunad leidsid tee väikestesse ämbrikestesse, ilusad - päikese paitatud - aga tee lapse kõhtu!

Õunaaed on nüüd palju  ilusam!

PIPI

Pipi rühma lapsed andsid omapoolse väikese panuse puhtama maailma heaks koristades Seminari ja Kungla tänava nurgal asuvat mänguväljakut. Kokku korjasid väikesed pipid 40 liitrit prügi.

MÕMMID

Mõmmid andsid oma panuse Maailmakoristusnädalalale mitmel päeval maha kukkunud õunu korjates.

Iga laps sai väikese ämbri ning koos oli tore seda õuntega täita. Täidetud said nii kogumistünn kui -kast.

MUUMID

Muumid käisid maailmakoristuspäeva raames Lõuna tänava metsa koristamas. Lapsed olid väga tublid ja prügi otsimisega alustati juba väravast väljudes. Lapsed läksid hasarti ja olid õhinaga ametis, et rohkem prügi leida. Prügi korjamiseks kasutati ilusaid uhkeid töökindaid ja kasutatud leivakotikesi. Kokku leiti prügi ühe suure paberkoti jagu. Samuti said kõik soovijad endale metsast kaasa võtta ühe õnnekäbi. 

Lisaboonusena leiti õppekäigul palju erinevaid seeni, mida uurida. Kuna hetkel on Muumidel käsil seeneprojekt, siis oli rõõmu kui palju. Korjati seeni ka kaasa ja rühmas tehti imelist seenetrükki. 

LEPATRIINU
Lepatriinu rühma lapsed osalesid samuti maailmakoristuspäeval. Oma prügikoristusjalutuskäigul koguti kokku ca 15 liitrit prügi, millest enamuse moodustas pisiprügi (suitsukonid, pisiplastik). Koristuse käigus mängiti ka vahvat prügibingot (õnneks mööblit ega rehve ei leitud). Arutleti ka sadeveekaevude luukide juures oleva sõnumi "Meri algab siit" üle.
Väike puhkehetk pargis päädis aga laheda okstest onni ehitusega :)
POKU

Poku rühm käis koristamas Karja ja Vabaduse tn nurgal asuvat parki. Saadi kotitäis kraami, sh 4 maksumärgiga pudelit. Enamus prügist oli kommipaberid, kiled (nt tühjad koerakakakotid). Lapsed õppisid selgeks ka uue sõna - koni.

SIPSIK
Sipsikud võtsid ette teekonna Tammikusse. 1,5 tunni jooksul läbiti 3,93 km. Juba Aqva spordikeskuse juures hakkasid lastele mahavisatud paberid silma. Võeti aga kotid ja kindad välja ning korjati paberid üles. Sipsikud pidid tōdema, et Rakvere linna tammik on üks võrdlemisi puhas paik. Prügi leidus peamiselt istumiskohtade juures ja autotee ääres olevate põõsate ning puude all. Kõik lapsed said väikesed läbipaistvad kilekotid, kuid lapsed ega õpetajad ei suutnud neid täis saada. 
Kokkuvōttes oli meel hea, ilm suurepärane ning meeldiv, et tammikus saab mõnusat sügist peaaegu ilma prügita nautida. 
MESIMUMM
Mesimummu rühma lapsed tegid maailmakoristuspäeva raames prügikoristusringi Kungla tänav - Seminari tänav - Karja tänav. Leiti 2 leivakotitäit kommipabereid, kiletükke, keefiripakk, suitsupakke ja suitsukonisid poole liitrise purgi jagu.
KRÕLL
Rakvere Kungla Lasteaia Krõlli rühma lapsed toimetasid maailmakoristuspäeval linna pargis. Esmapilgul tundus park juba päris puhas, kuni avastati põõsad ... Peale sellist töist päeva hakkab linnas igasugune prügi silma. Kahjuks on ikka neid, kes ei hooli. Koos lastega otsustati, et edaspidi parki minnes võetakse üks kott prügi jaoks alati kaasa.
PUHH
Puhhi rühma lapsed toimetasid Karja tn pargis. Õnneks oli park üsna puhas, leiti natuke suitsukonisid ja klaasikilde. 
PÄIKESEJÄNKU
Päikesejänkud käisid koristamas haiglatagust metsa. Saak oli päris suur, lapsed olid koristades väga rõõmsad ning ka maailm on jälle natuke puhtam. Siiski tekkis päikesejänkudel üks tähtis küsimus: miks küll prügi ei panda prügikasti?

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Lasteaia esimene mudaköök mänguvalmis!

18. mail alustati meie lasteaia Rohelise Kooli töögrupi liikmete poolt lasteaia esimese mudaköögi rajamisega. Miks peaks ühes lasteaias üldse mudakööki vaja minema? Kas lastele seal mängides peale mustuse veel midagi kasulikku külge jääb? Muidugi! Lapsed saavad mudaköögis toimetades erinevaid kogemusi: nad katsetavad, õpivad tundma looduslikke materjale, nende omadusi, olekuid ja muutusi. Lastel tekib loovalt mängides ja õppides erinevaid küsimusi, millele saab üheskoos hakata vastuseid otsima ja lapsed saavad erinevate valdkondade vahel luua seoseid, mis ongi õppimise alus. Areneb laste peenmotoorika, tunnetustegevus, kujutlusvõime, sotsiaalsed ja mänguoskused. Kindlasti saab harjutada ka korra ja puhtuse pidamist. Seega kõike, mida lastel on vaja nüüd ja edaspidi, pakub neile mäng mudaköögis :) Kuidas aga esimese mudaköögi ehitamine läks? Köögi põhjaks on vahva leid Lääne-Viru Jäätmekeskusest. Uus elu on antud ühele vanale tööpingile, samuti vanadele väärt tammepuust sahtl

Laste meisterdatud jõulukaardid hoolde- ja eakatekodudesse

  Ühel päeval märkas Tähekeste õpetaja Alla Facebookis Madli-Mai Norma üleskutset saata kõigisse hooldekodudesse jõulukaarte. Nii pani Tähekeste õpetaja ka oma rühma kirja. Räägiti lastega, mis koht on hooldekodu ja miks sinna võiks kaarte teha ja saata. Meisterdati mitu erinevat varianti kaarte. Lõpuks valiti välja kõige ilusamad, kuid nii, et kaardipakki sattus igalt lapselt üks kaart. Koos lastega käidi postkontoris kaarte posti panemas. Nii nägid lapsed ka ise, kuidas kaardid teele lähevad. Loodetavasti on igal kaardisaajal hea meel väikese jõulusoojuse eest, sest just nendesse kaartidesse panigi iga laps sisse oma head soovid. Jõulukaarte meisterdasid ka Muumi rühma lapsed. Nemad tegid kaardid Rakvere eakatekodule Kuldne Sügis. Lapsed meisterdasid igale eakatekodu elanikule oma kaardi (kokku 33 kaarti), mis anti 16. detsembril eakatekodu juhatajale. Kaarte ja häid soove üle andes oli rõõm laste nägudel suur, sest kaardid olid valmistatud hingega. Kodu juhataja sõnul rõõmustavad ka

Lasteaias biojäätmete konteiner ja aiakomposter

Oktoobrikuus tellis meie majandusspetsialist Sveta Lääne-Viru Jäätmekeskusest lasteaeda biojäätmete konteineri. Nüüd seisab biojäätmete konteiner rõõmsalt teiste süvamahutite-konteinerite (pakendi, paberi-papi ja olmejäätmete) kõrval. Teavitustöö personali hulgas viis kiirelt selleni, et biojäätmete konteiner täitus ülikiiresti ning vaja oli lisalahendust. Selleks ostis lasteaed 300liitrise aiakompostri. Sinna on leinud tee erinevad aiajäätmed, õunasüdamed jm komposteeruv kraam.